FacebookTwitterLinkedin

Passe-Partouts

Een foto of kunstwerk mag nooit zo worden ingelijst, dat er contact is tussen het werk en het glas van de lijst. Dit kan al binnen enkele dagen leiden tot onherstelbare beschadiging van het ingelijste kunstwerk.

Passe-partouts worden van oudsher gebruikt om afstand te creëren tussen het kunstwerk en het glas in de lijst. Daarnaast zijn ze decoratief; ze zorgen voor een extra omlijsting van de foto of het kunstwerk. Bij de keuze van het juiste passe-partout is het materiaal van het in te lijsten werk belangrijk. Goedkope passe-parouts bevatten vaak witmakers of andere stoffen die het originele kunstwerk of foto kunnen aantasten.

Ik maak uitsluitend gebruik van zuurvrije, P.A.T. gecertificeerde passe-partout kartonsoorten, van bijvoorbeeld Van Gelder, Moorman, Crescend of Canson. Hiermee is een probleemloos jarenlang gebruik van uw ingelijste werk gegarandeerd.

Op maat gesneden

Passe-partouts worden in huis op maat gesneden en zijn in principe zeer snel leverbaar. Iedere uithouding, tot op de millimeter nauwkeurig, is mogelijk. U bent dus niet gebonden aan standaardformaten. Fotovannoort gebruikt standaard zuurvrij, PAT gecertificeerd passe-partoutkarton van museumkwaliteit. Maar ook gekleurde passe-partouts, velvet mats en bijzondere afwerkingen zijn mogelijk. Bijzondere wens of idee? Laat het weten. Ik zoek een oplossing.

Speciale passe-partouts

Een passe-partout kan een aanvulling zijn op de foto of het kunstwerk en werkelijk iets toevoegen aan het uiteindelijke resultaat. Zo is het mogelijk verschillende kleuren en breedtes passe-partout te combineren tot een dubbel passe-partout. Ook zijn passe-partouts met meerdere uithoudingen mogelijk, bijvoorbeeld voor collages of een portrettenreeks in één lijst.

Nieuw zijn ook passe-partout kartonsoorten met een design, zoals een houtstructuur, marmereffect of andere design patronen. Vraag hiernaar; ik heb in de studio voorbeelden van ruim 200 verschillende soorten passe-partoutkarton, in  iedere denkbare kleur, structuur en dikte.

Alternatief voor passe-partout

Tegenwoordig wil niet iedereen een passe-partout rond zijn ingelijste foto. Het is een kwestie van smaak: sommige foto's zijn mooier zonder de extra omlijsting van het passe-partout. Uiteraard is het mogelijk ook zonder passe-partout op een verantwoorde manier in te lijsten. Om toch afstand te creëren tussen foto of kunstwerk en glas, wordt in dat geval vaak gebruik gemaakt van framespace. Framespace is een smalle kunststof strip die in de sponning geplaatst wordt en zo voor de benodigde afstand van het glas zorgt. Framespace is verkrijgbaar in verschillende diktes en vrijwel onzichtbaar toegepast.

Een ander, bijzonder  fraai, alternatief is het gebruik van een verdiepte lijst. In dat geval wordt een lijst gebruikt met een diepe sponning, waarin afstandslatten worden gelegd. Deze afstandslatten zijn verkrijgbaar in de kleuren eikenhout, walnoot, zwart en whitewash en leverbaar in verschillende breedtes. De afstand tussen glas en foto is in dit geval veel groter en duidelijk zichtbaar, wat een bijzonder effect toevoegt aan het ingelijste resultaat.

Bij het gebruik van framespace of verdiepte lijsten, raad ik aan (zeker bij grotere formaten) de foto op te plakken op een stijf substraat, bijvoorbeeld aluminium of 2mm polystyreen.

Een derde alternatief is het gebruik van speciaal "anti-newton" glas. Anti-Newton glas heeft een gladde en een geëtste zijde, waardoor het risico ophet vastplakken van de foto aan het glas verminderd wordt. Dit is een oplossing die alleen toepasbaar is bij sommige PE papiersoorten en eigenlijk voornamelijk wordt gekozen uit budgettaire overwegingen. Voor kortstondige projecten en in lijsten waarbij geen ruimte is in de sponning voor framespace, kan dit een aanvraadbare oplossing zijn.

Handrollers


Voor het zelf opplakken of lamineren van een foto is een statische roller onontbeerlijk. Premium rollers tegen stuntprijzen!

Statische handroller voor fotografen

Lijstenmakerij


Met een uitgebreide lijstenmakerij in huis kunnen afdrukken compleet afgewerkt worden, evt. met "onzichtbaar" artglas. Zo kan een afdruk, compleet ingelijst, namens jou verzonden worden naar je klant.

Lijstenmakerij

Opplakken


Foto's moeten voor het inlijsten altijd opgeplakt worden. Maar het is ook mogelijk zonder lijst te werken en je foto op te plakken op materialen zoals DiBond, Forex of aluminium of de foto achter acryl of liquid gloss te plaatsen.

Opplakken

×